Itó Projekt: Harmónia


Az idén alapított Ad Astra Kiadó tevékenysége igazán figyelemre méltó. A legelső dolog, ami mindenkinek szembeszökő lehet, az a végtelen igényesség, ami a könyvborítókat jellemzi. Mindegyik egy külön műalkotás. De mit sem érne a külcsín, ha hajítófát sem érne a belbecs: a kiadó olyan nemzetközi kortárs fantasy, illetve science-fiction történeteket tár az olvasók elé, amelyek láttán a legfinnyásabb műélvezők is megnyalhatják azt, amihez éppen kedvük szottyan. A footer.hu meghatározó élményeként tartja számon az Ad Astra egyik gyöngyszemét, a Harmóniát.


Kirie Tuan világában az ember nem rendelkezhet a saját testével, ugyanis a legfőbb hatalom, az Ökormány (illetve az Egészségügyi Világszervezet) a Nagy Katasztrófa után úgy találta a legmegfelelőbbnek, ha ellenőrzés alatt tartja az emberi szervezetet speciális, korszerű szerkezetekkel. A Nagy Katasztrófa idején az emberiség jelentős része odaveszett, ekképpen fontosnak tűnt az újraszervezés. A többség jól fogadta a döntést, de időről időre felbukkant néhány kóbor lázadó, aki csúnyán belerondított a társadalmi rendbe.

„Amit most elmesélek, az
<declaration:calculaton>
<pls:egy vesztes története>
<pls:egy dezertőr története>
<eql:vagyis az enyém>
</declaration>”

Ilyen egyén volt Michie Miach, Kirie Tuan legjobb barátnője is. Michie fojtogatónak, a maga szeretetteljes módján erőszakosnak és elviselhetetlennek bélyegezte ezt a szabályozott világot. Kirie minden percben megerősítést kapott a lánytól, hogy ilyen szoros béklyóban nem lehet élni. És az az egyetlen módja a lázadásnak, ha elveszik a rendszertől, ami rendszeré: ha megölik magukat.

Kirie valahogy mégis túléli a kísérletet, később pedig egy peremvidékre vonul spirálcenzori minőségben, hogy afféle diplomataként, illetve katonaként megvédje a társadalmat, amelyet lelke mélyén gyűlöl. Az ellenállásnak viszont ára lesz, Kirie olyan összefüggésekre jön rá útja során, amely felülírja egész addigi életét...

távol keleti Kaptár-film hangulata van ennek a trélernek.

A legszomorúbb tény, amely napvilágra került az íróval, Projekt Itóval kapcsolatban, hogy már nem él. A Harmónia volt utolsó regénye: nem sokkal megjelenése után halt meg. Az író mindösszesen három művet hagyott hátra, ezek körül a Harmónia volt a legelismertebb műve. 2009-ben megkapta a Japán SF Nagydíjat, 2010-ben pedig a Szeiun-díjat.

A kitüntetések méltó helyre kerültek, tekintve a mű értékét. Projekt Itó egy olyan hideg, és ijesztően hihető fantáziavilágot tárt olvasói elé, amely szinte beleég a lelki retinába és ott vibrál még hosszú ideig...

Ító Projekt (1974. október 14. - 2009. március 20.)

Mindezzel együtt azt is el kell mondani, hogy a Harmónia nem egy könnyű, esti olvasmány. Kidolgozott, a száraz adatokig megalkotott univerzum, amely megfelelő lelki is idegi állapotban képes kifejteni hatását. Viszont, ha egyszer ráhangolódunk e kódoktól, és definícióktól terhes történetre, már le sem bírjuk tenni a könyvet.

„az emberi akarat a különféle vágyak ágenseinek agyban zajló Battle Royale-ja”

Ami különös ebben a regényben, hogy bár elképesztően részletes mégis, bizonyos részek inkább képszerűek. A tekergőző mászóka, az egyforma arcú embertömegek, a félig gép, félig élőlény fejetlen kecske mind-mind vászonra kívánkoznának. A történet mégsem torpan meg, mi több, oldalról oldalra izgalmasabbá válik. Eközben pedig olyan lélektani elemzéseket követhetünk végig, amelyek a tudományosság határát erősen súrolják, mi több, bizonyos pontokon el is érik. Az olvasó pedig kedvére töprenghet – tanultságától függően– hogy hol ér véget a tudomány és hol kezdődik a fikció.

< / vége>





Itoh Project - Harmony
Eredeti megjelenés: 2008
Magyar kiadás: Ad Astra, 2012
Műfaj: science-fiction, utópia/disztópia, poszt-apokalipszis
Hossz: 308 oldalFordította: Mayer Ingrid, Oroszlány Balázs

Díjak:
Philip K. Dick-díj, 2010
Seiun-díj, 2009
Nihon SF Taisho-díj, 2010




A könyvet hálásan köszönjük az Ad Astra Kiadónak!

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme