Új lemez, koncert, videó, képek – interjú Ratkóczi Hubával


A Soulbreakers új albumáról, a szóló karrieréről, eddigi elért sikereiről, és a távlati tervekről beszélgettünk Ratkóczi Hubával. Íme!

Ratkóczi Huba két koncertjén is voltunk mostanában. Egyedül, vagy cserélődő vendégekkel szokott fellépni, a legutóbbi eseményen Berger Dalmával (Volkova Sisters) játszottak együtt, akivel már korábban is zenéltek az Esclin Syndoban. Aztán a Napokon virtuóz zúzása is magával ragadott minket. De elég volt az elbeszélésből, meséljen Huba a továbbiakban!

FOOTER.HU: Mesélj kicsit a szóló projektedbe beszálló partnerekről. A Berger Dalmás koncerten mondtál pár szót, róla is, de kíváncsiak lennénk Vazulra, Écskára, és a többiekre. Esetleg a későbbiekben tervezel még másokkal is így együtt dolgozni?

Először Bakács Tibor Settenkedő kérésére vállaltam el egy beszélgetéssorozat estjein, hogy egyedül kiállva gitározom. Általában 2-3 tételt játszottam tarkítván a különböző képzőművészeti irányzatokról történő diskurzust. Eleinte tartottam a dologtól, mert mindig is zenekarban gondolkodtam. Nem voltam biztos benne, egyedül le tudom kötni az emberek figyelmét. A visszajelzések, s az eseménysorozat sikere lendületet adott. Így hát belevágtam az egyszemélyes fellépésekbe.

Ezekhez használok loop-pedált,- hogy egymagam több szólamú, "zenekari" hangzást tudjak megszólaltatni-, illetve több hangszert: gitárt, basszusgitárt, és olykor egy furcsa hegedű-gitár összvér, kísérleti hangszert, a  violafon-t.

Dalma tán az első vendégem volt, tetszettek neki a hangulatok, amiket egyedül csinálok, és szólt, hogy szívesen énekelne rájuk, én meg mondtam, hogy OK! Aztán jött a Vazul aki már több mint 10 éve külföldön él és távozása után évekig nem is nagyon hallottam felőle, majd egyszer csak becsekkolt, hogy "hé látom, ma este játszol valahol, mostanában én is játszom egyedül, loop-olgatok, ma érkezik a gépem, beszállnék, ha nem gáz..." Már hogy lenne gáz - mondtam, ő meg beesett a reptérről a koncert előtt fél órával... Azóta is, ha csak tehetjük együtt muzsikálunk, dalokat is írunk, járjuk a környező országokat, koncertezünk ahol tudunk.


Egy ilyen Vazulos föllépés után ismerkedtem meg Écskával. Tetszett neki, amit hallott, összebarátkoztunk. Később én is meghallgattam őt az akkori zenekarával... Több se kellett, elhívtam a Solbreakers-be énekelni. Elkezdtünk együtt dolgozni. Adta magát, hogy kipróbáljuk duóban is magunkat. Vele soul-blues kedvenceinket keltjük életre, a közös saját gondolatok általában Soulbreakers-dalokká manifesztálódnak.

Ha már Soulbreakers, Kyruval is játszunk fanrasztikus bluesátiratokat, kettesben. Rendszeresen muzsikálok együtt Závada Petivel is, akivel az a különleges helyzet, hogy a szövegeivel, verseivel inspirál: miközben ő fölolvassa a műveit, én mintegy aláfestő, egyben reagáló közegként gurítok alá zenei hangulatokat. Egyszóval olyan mintha jam-elnénk, csak ő költői képeket dob be, nem pedig zenei futamokat.

Meg kell említsem még Kerényi Róbertet, aki a legautentikusabb csángó népzenék nagy mestere, s különböző furulyaféléken játszik elképesztő módon, vele is szoktunk együtt játszani, sőt, van, hogy a Vazullal hármasban trióvá formálódunk.

És persze nem hagyhatom ki Undos-t sem, akivel szintén készülnek közös dalok duo-hangszerelésre, lassan lesz belőle lemez is szerintem...

Hogy kivel játszanék még együtt? Hát sok emberrel, bárkivel akivel megvan a közös rezonancia. És biztos lesz még példa parádés együttállásokra, számomra új muzsikus kollégákkal.


FOOTER.HU: Több formációban eltérő stílusú formációban is dolgozol. Van, amelyik banda jobban pörög, vagy mindegyikbe ugyanannyi energiát fektetsz? Ezen bandák sokszínűségével ki tudod élni a benned rejlő kreativitásnak minden ágát, vagy ahhoz kéne még egy-két másabb jellegű felállás is?

Ezek a projektek valóban teljesen más részeimet mozgatják meg, és ez így van rendjén. Azt hiszem lefedik azokat a területeket amikhez van affinitásom, ami igazi ajándék az élettől. Mindegyikbe belerakom magamat, amennyire tőlem telik. Persze amelyik épp aktualitással bír, mindig több befektetett energiát igényel: teszem azt, ha Soulbreakers-szel épp lemezt veszünk föl, akkor lehet nincs 1-2 hétig Napokon-próba, vagy fordítva. A lényeg az hogy mindegyik produkciót szívből szeretem, ugyanolyan hangsúlyosak számomra. Ezen belül amelyikkel épp benne vagyok valamilyen történésben az a „kedvencem”. Pár napja Napokon koncert volt, az volt a kedvencem, egy hete meg Soulbreakers lemezbemutató, így hát az volt a kedvenc...



FOOTER.HU: Ha tehetnéd, melyik volt bandádat mentenéd meg a feloszlástól?

Huba: Természetesen az Esclin Syndo-t. Az sok szempontból nagyon fontos történet volt számomra, sokszor jut eszembe, hagyott maga után egy „komlyabb” űrt. Imádtam, hogy ennyire különböző világból érkeztünk, mégis teljesen egységes és abszolút újszerű muzsikát hoztuk létre.



FOOTER.HU: Most jött ki a Soulbreakers új albuma. Mesélj róla egy kicsit!

Huba: A Soulbreakers lemez nagyon izgalmas történet. Ez a csapat alapvetően egy feldolgozás bandának indult. De menet közben kiderült, hogy kifejezetten vannak bennünk saját gondolatok, amik ki akarnak törni.

Ehhez kellet az is, hogy Écska megérkezzen. Az ő friss lendülete és vágya, hogy valami saját dolgot építsen, kiugrasztotta a régóra bokorban mocorgó nyulat.

Voltak olyan blues-osabb témáim, amik egyik zenekarba sem illettek, egy csomó basszus-groove, amiket máshol esélyem sem lett volna ellőni, hisz a többi bandámba gitározom. A Soulbreakers gitárosával, Péter Gáborral, sokat lógtunk együtt tavaly, s előrántottunk két gityót, aztán had szóljon, jamelgettünk, remek ötletek születtek. Écska is bedobott több énekdallamot, amit elég lezser módon, könnyedén tudtunk körbehangszerelni.

Egyszóval könnyen kigurult az anyag. A feljátszás is elég laza volt, mert fogtuk magunkat, s Kolozsi Peti barátunkat (Napokon, Seen basszusgiár) -aki volt oly jó hozzánk és ránk szánk szánt 4 napot az életéből- és elhúztunk Ürbőpusztára, egy lepattant magtár épületébe, ahova berendeztünk egy komplett stúdiót Peti felszereléséből. Majd fölvette az általunk egyben, koncertszerűen elmuzsikált anyagot. A végeredmény egy eleven, friss anyag, én úgy hívom a stíluist havey-soul.



FOOTER.HU: Milyen volt a bemutató koncert, fogadtatás?

A koncert parádés volt, sokat próbáltunk előtte, nagyon egyben volt a brigád. És Tátrai Tibor - aki a lemez egyik dalában fantasztikusat gitározik, emelvén ez által az egész album komolyságát - ismét elfogadta meghívásunkat.

Ráadásul egy másik közös kedvencünket, többünk tanárát, mesterét (Kőbányai Zenei Stúdió) Tóth-János Rudolfot is sikerült elcsábítanunk a koncertre, hogy velünk muzsikáljon. Így két, számunkra a műfajt fémjelző, autentikus nagymesterrel játszhattunk egy színpadon, barátságban, szeretetben.

A közönség is imádta a dolgot. Hatalmas élmény volt. Nagyon hálás vagyok amikor ilyen dolgok történnek velünk. Az ilyesmi ad erőt, hogy az amúgy nem könnyű művész-zenész létnek lásd az értelmét, naposabbik oldalát.

FOOTER.HU: Mennyire lehet manapság megélni az igazi zenélésből, és nem valami agyonjátszott populáris cuccból?

Tanítok gitárt, basszusgitárt. Ez az, ami egy picit kiszámíthatóbb, bevételt jelent. Persze ez is labilis, változik a mezőny,  hol többen, hol kevesebben vannak. Emellett koncertezek, jellemzően inkább a halkabb duo-koncertekkel lehet keresni - ugye a pubnak nem kell fönntartani komoly hangrendszert személyzettel, nem kell kifizetnie, egy komplett zenekart, csak mondjuk 2 főt... Néha beesik 1-2 alkalmi dolog, mondjuk egy színházi munka, stb... Ellavírozok valahogy napról napra. Mikor kicsit jobb, akkor félre tudok tenni icipici pénzeket, és akkor ha beszarik az erősítőm, meg tudom javíttatni... De nagyjából ennyi. Pillanatnyilag elég, de nem látok jövőt, csak jelent, úgyhogy arra törekszem, hogy a pillanat feladatát a legjobb tudásom szerint megoldjam, a lehető legnagyobb jókedvvel, s bízom benne, hogy mindig lesz pillanat, megoldandó feladattal...

FOOTER.HU: Mik a távlati tervek?

Távlati tervek az előző ponttól függetlenül vannak: szeretném a zenekaraimat méltó helyükre juttattani, kipróbálni azokat minél több külföldi színpadon, szeretnék zenei tábort szervezni fiataloknak, szeretnék filmzenét írni, kísérleti hanginstallációkkal foglalkozni, ha az anyagiak engednék tovább képezni magam. Röviden ennyi.


Most szombaton amúgy Écska Huba Kyru koncert lesz a Jurányiban!

Az interjút készítette: Szuszu

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme