Improvizatív, intuitív zörejek - 3 napos zenei workshop a debreceni MODEM-ben



Sőrés Zsolt aka. AHAD  a magyar experimentális zenei színtér tapasztalt alkotója és teoretikusa ezúttal Bolcsó Bálinttal tart workshopot az improvizáció és az elektronika iránt érdeklődőknek. Bolcsó Bálint zeneszerző az utóbbi években az elektroakusztikus rögtönzés felé fordult, ebben a témában írja doktori disszertációját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, illetve oktat a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán.


A 3 napos workshopnak és a zárókoncertnek debreceni MODEM ad otthont. Részletes felhívás alább!

Bolcsó Bálint: Számítógépes zenei workshop

Kilépnél a 4/4 és az előregyártott hangzások világából? Szerettél annak idején legózni és gyurmázni, és szívesen csinálnál hasonló munkamódszerekkel zenét is? Kíváncsi vagy, hogyan teremthetsz saját hangokat vagy hangszereket, melyek a te szabályaid szerint viselkednek?

Érintendő/választható témakörök:


  •  hogyan lesz zenei folyamat a környezeti zajokból?
  • vezéreljünk hangokat bármivel (kontrollerek és mapping: irányítás kép, hang és mozdulatok által)
  • a valós idejű hangátalakítás és -szintézis alapjai
  • csináljunk önkomponáló zenegépet: generatív, algoritmikus technikák
  • saját hangszer, effekt programozása és vezérlése Max for Live segítségével
  • vizualizáció és szonifikáció, grafikus kotta


Amit hozni érdemes:





Sőrés Zsolt: Improvizatív-intuitív-zörejzenei műhely

A műhely a kortárs improvizatív zene (elsősorban angol) klasszikusai – elsősorban John Butcher, Cornelius Cardew, Derek Bailey, Tim Hodgkinson, Eddie Prévost, Keith Rowe, John Stevens – által kialakított metodológiák valamint az elmúlt két évtized során gyűjtött saját tapasztalatok mentén kívánja bevonni az érdeklődőket a kotta nélküli, nem hagyományos játékmódokba és a valósidejű interpretációs technikák megteremtésének kísérletébe, az „individuális-autentikus nyelv” mint a metazenei kommunikáció eszköztárának kialakításába. A metazenei érzékelésmód kialakítása során megismerkedünk az „aurális zenével”, a dialógus és felfedezés dialektikájában működő spontán és véletlen hangzások kialakításával, az improvizatív zene pszichoszociális vonatkozásaival (ti. a természetes módon megváltoztatható tudatállapottal, az „ego eltűntetésével”) és „étoszával” valamint a csoportos improvizáció „demokratikusságával”. Foglalkozni fogunk az improvizatív zenével, mint hangdizájnnal („tájképzenével”), hangművészettel (sound art) és (fluxus) performansszal, az improvizációt meghatározó formazúzó technikákkal, az önmagát építő dramaturgiával és minden más működési területtel, kérdéssel, paradoxonnal, amely az improvizatív zene során a megváltozott téridő érzékelésünkkel ill. az ebben való működésben felmerül. Az egyes műhelygyakorlatokat a reflexiók megbeszélésére, a történtek összefoglalására szolgáló beszélgetések kísérik. A műhelyre minden – bármilyen előképzettségtől ill. autodidakta – zenészt, előadót és új kalandra vágyó, nyitott gondolkodású résztvevőt várunk.

A két, egymást kiegészítő 3 napos intenzív workshop díja: 12000Ft

Helyszín: MODEM

Tervezett órarend:
márc. 15. szombat 11-14h, 15-18h
márc. 16. vasárnap 11-14h, 15-18h
márc. 17. hétfő 11-14h, 15-18h,
workshop bemutató koncert 20h

Jelentkezés emailben: jazzzzzzzaj@gmail.com
Előképzettségtől függetlenül mindenkit sok szeretettel várnak!

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme