Érdemes látni - Móra Ferenc Múzeum, Szeged



A szegedi Móra Ferenc Múzeum épülete éppen olyan, amilyennek egy város fő múzeumát elképzeljük. Monumentális klasszicista épület, rengeteg lépcsővel a bejárat előtt, nehezen nyíló, súlyos ajtókkal. Azonban konzervatív kiszámíthatóság csak a ruhatártól az első teremig tart. Pozitív csalódás minden fronton!



"Szöged hírös város" - nem túl bizalomgerjesztő név egy néprajzi kiállításhoz, mindez egy vidéki városi múzeumban. Legyünk őszinték, nem az, amire általában úgy szaladnak az emberek, hogy jaj, csak mihamarább láthassák, milyen lapáttal ástak kétszáz évvel ezelőtt. De itt érdemes minden prekoncepciónkat sutba dobnunk. Az állandó néprajzi kiállítás színvonala és változatossága vetekszik bármelyik nyugati menő múzeuméval. Minden színes, modern, lényegre törő, mégsem végzetesen szűkszavú, mindenki számára könnyen érthető szövegekkel. Még a hagyományosabb kiállítási tárgyak is, mint például, hogy milyen hálókkal halásztak anno a szegediek, érdekessé válnak a remek tálalás miatt. A Móra Ferenc életútját bemutató kis szoba ennél azért konzervatívabb, emiatt nem annyira hívogató, de érdemes ennek is adni egy esélyt. Móra derűs jelleme, kiváló embersége és mély, igazi hazaszeretete lenyűgöző. Szerintünk mások helyett inkább őt illene példaként maguk elé idézniük a mellüket döngető honbarbároknak. Az „ezeréletű Móra” egyszerre volt elismert kutató (régészeti feltárásai során számos értékes felfedezés született), múzeumigazgató, költő, regényíró, kultúraszervező, de legfőképpen zseniális meseíró.



Móra Ferenc műve alapján született klasszikus filmfeldolgozás a Kincskeresőből

Ő maga is e foglalkozását tartotta a legkedvesebbnek. A jelenleg látogatható kiállítások közül számunkra is a Móra mesebirodalma című vitte a prímet. A „kalandozások Panka és a Vadember útján” címet viselő kiállítás interaktív, színes, szagos, élvezetes. A gyerekkiállítást is jellemzik a látványosan tagolt, nagy terek, amelyekben azonban mégsem veszünk el mi sem, és egy kisgyermek sem, hiszen tele van mindenféle zegzuggal. A lurkók rohangászhatnak, belebújhatnak a mesefák odvába, vagy a fél zsiráf aljába, rajzolhatnak, kirakhatják a „betűtésztát”, és hasonló mókás dolgokat művelhetnek Móra legendáriumáról tanulva. Az egészet kitűnő arányérzékkel rendezték, se több, se kevesebb, mint ami elég. Szóval nézzenek be, ha arra járnak, mi nem bántuk meg.

Cím:
6720 Szeged, Roosevelt tér 1-3.
Telefon:
+36-62-549-040
Nyitva tartás:
minden nap 10:00-18:00
http://moramuzeum.hu/

Srég

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme