LAST MINUTE koncertajánlat: Esben and the Witch, Sólstafir - ez nehéz szeretkezés lesz




Egészen durva Európát átívelő turnét tol most le az Obsidian Kingdom, az Esben And The Witch és a Sólstafír. Szerencsére Budapest is az állomások között van. Vélhetőleg a Sólstafír és az Esben is az új albummal tágítja majd a tudatunkat, és zordságával teszi majd színesebbé a lelki világunkat. Három különleges zenekar ma este, ajánló a link alatt!


A barcelonai Obisidan Kingdomot az Ulverhez és a Pink Floydhoz hasonlítgatják a kritikusok, miközben a Cult Of Luna-féle post-hardcore dühe és súlya is megjelenik nálunk, tehát az est alaphangulata garantált.

A brightoni Esben and the Witch lesz a „középső” nagy durranás. Akármennyire is melankolikus, és fájdalmas Rachel Davies hangja, mégis ez az, ami a zenéjük hallgatása közben tartja bennünk a lelket, és azt sugallja, hogy van remény. Emellett pozitívan hat a legtöbb számban egyfolytában pörgető ritmus.



Hasonlóan a 65daysofstatic zenéjéhez, itt is erőteljesen érezheti a kedves közönség azt, hogy egy elfojtott szexuális aktusban van része, ahol minden egyes csúcspontközeli pillanatban visszarántják a mélybe, és további ingereknek teszik ki. Keményen a földbe döngöl, amikor nem is számítanál rá, a legtöbbször a gitártémáival, ének nélkül. Aztán lelassít, de előre felkészít arra, hogy ennél már csak durvább dolgok jöhetnek. Néhol a keményebb post-rockra emlékeztet, egy kis 90-es évek alternatív rockjával keverve, ebből is a melankolikusabb részt megfogva. Szebben, tisztábban kidolgozott hangzással, régebbi feminista bandák (L7, Babes in toyland… stb.) haragjával, és energiájával, egészen gyönyörű, és letisztult balladai hangulatokkal vegyítve.

Gyengéden simogat a könnyeden megpendített gitár riffekkel és hajlításokkal, miközben egészen sokáig hagyja, hogy ebben az érzésben, és hangulatban lebegjünk, aztán hirtelen kegyetlenül odacsap, teljesen más tudatállapotba sodorva az embert. Ez koncerten még elképesztőbb, tekintve, hogy az énekes hölgynek kifejezetten tiszta, és brutálisan jó hangja van. Mellette pedig a zenésztársak (Thomas Fisher, Daniel Copeman) is kitesznek magukért. Aki volt már valaha koncertjükön, tudja, hogy miről van itt szó. Aki pedig nem, annak is elég meggyőző lehet az interneten fellelhető repertoár. Az új album meghallgatható itt:
https://esbenandthewitch.bandcamp.com/



Őket követi az izlandi „pogánymetált” játszó Sólstafir, akik Ótta névre hallgató új korongjukat népszerűsítik ezzel a turnéval. Szerencsére ők sem tartoznak azon zenekarok közé, akik bármiféle populáris vonalnak vagy elvárásnak behódolnának. Színes, dallamos, szerteágazó a zene, és a jellegzetesen mély és sötét tónusok mit sem koptak, sőt a sötét talán még sötétebb lett. Igaz, mára már teljesen eltűntek a black metal elemek a zenéből, de ettől még nem lett a Sólstafir könnyebben emészthetőbb, mint korábban. Ezt az is jól mutatja, hogy az utóbbi pár anyagukon már csak a saját anyanyelvükön énekeltek.

Kimerítő hosszúságú szerzeményeik érzelemdús, mégis kemény riffekkel operálnak. A zenekar egyaránt felidézi a 70-es évekbeli progresszív rock, a kísérleti metál és a 90-es évek óta népszerű poszt-rock színterek legjellemzőbb sajátosságait – külön figyelmet fordítva a Sólstafir saját, utánozhatatlan személyiségjegyeinek kidomborítására is. Az Ótta dalai egyébként az izlandi háromórás időegységekről (eyktirek-ről) kapták a címüket.

A remek lehetőséget pedig a Negative Art és a Fekete Zaj Fesztivál szervezésének köszönhetjük!



Ilyen élményben nem sokszor lehet része az embernek, úgyhogy életveszélyes kihagyni! Irány a Dürer-kert!

FB Esemény

Menetrend:

kapunyitás: 19:00

Obsidian Kingdom: 19:30-20:05

Esben and the Witch: 20:25-21:05

SÓLSTAFIR: 21:30-23:00


Szuszu

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme