Zola Jesus: Versions - A tökéletesség küszöbén


Az orosz-amerikai Nika Roza Danilova, művésznevén Zola Jesus húsz évesen tört be a zeneiparba. Azóta is felfelé ível a pályája, akár egy üstökösé, ami nem is lenne különös annak tudatában, hogy egy újabb popcsillagot köszönthetünk. Ám Zola zenéje merőben eltér a kortársakétól, mi több, nem sok hozzáfogható akad. Kattintás után kiderül a tuti!


A most huszonnégy éves énekesnő származását tekintve nem meglepő a melankólia, ami áthatja a zenéjét. Mint sok orosz, ő is olyan klasszikusokon nőtt fel, mint Dosztojevszkij, jellemzően mégsem ebbe az irányba viszi el művészetét. Bár drámaiak a dalai, mégis van bennük kellő lendület és a maga módján életerő.

Zola egyszemélyes művészként indult, nevére mégis zenekarnévként tekint, ami egy-egy koncert erejéig igaz is. Zenéje semmihez sem hasonlítható, nem sorolható be egyetlen általunk ismert kortárs gyűjtőfogalomba sem. Ez leginkább pozitív, ha azt nézzük, hogy már ráfért egy kis minőségi vérfrissítés a popkultúrára.

A Version-t leginkább a vonósnégyes és némi elektronika hatja át. Ilyen a klasszikusként indító dal a Avalanche is, ami a múlt századba repíti vissza a hallgatót a maga egyszerű lágyságával. A kissé szomorkás bevezetés után az ötödik, Seekir: ez már lendületesebben indít, és viszi is ezt a vonalat tovább.

A szekír... izé... a Seekir officiális 'mód...

A maga letisztult, mondhatni csontig csupaszított stílusával sok szám szinte egymásba mosódik, és hajlamosak is vagyunk összekeverni egy-két dal alapját. Ettől majdhogynem egyedüliként tér el az utolsó, Vessel, ami az elektronikával némiképp feldobja a korong hangzását. Ehhez társul a vonósnégyes, ami szinte szétzilálja a szám végét, ahogyan minket is szétzilált és megbabonázott Zola Jesus.

Videó készült a Vessel c. számból is...

Hiába keresnénk is a hibát, csak a kákán a csomót-effektust tudnánk előidézni, ugyanis nem igen találunk kivetni valót ebben a fiatal, orosz tehetségben. Zola egy wisconsini kisvárosban, egy közel százhektáros erdő mellett nőtt fel, ami kissé elzárta őt a külvilágtól, ahogyan a dalai is elzárják őt a mai sémáktól. De éppen ezért, mondhatni, már-már tökéletes amit csinál.


Vicky


Zola Jesus: Versions
Műfaj: Alternatív
Megjelenés: 2013-08-19
Formátum: CD

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme