Mit rakjunk a fa alá? Avagy mivel büntet minket a karácsony?


December ide vagy oda, nem bírtuk ki egy kis gonoszkodás nélkül. Mert büntet, bizony. Justin Bieber, Michael Bublé, a Glee, Britney Spears és a U2 is ott ajánlkozik a internet korszakot és a válságot túlélő, megmaradt zeneboltok polcain, hogy velünk töltse december utolsó hetét. Túl hosszú lenne így a fenyő ünnep. A karácsony megmentésére, Trent Reznor Mick Hucknall és Amy Winehouse vállalkozik.
Karácsony táján a zeneipari munkások két okból jelentettnek meg albumot: vagy egész évben jól futott szekerükre akarnak még rádobni némi bevételt, vagy annyira leszállóágban van karrierjük, hogy rajtuk pedig már csak a karácsonyi vásárlás-láz segíthet. Természetesen nem szabad elfelejtkeznünk azokról a cseles zenészekről és énekesekről sem, akik nem pont karácsonykor, hanem pár héttel esetleg egy hónappal előtte dobják piacra lemezüket, hogy így próbálják feltornázni eladásaikat.

Rihanna – Talk That Talk

Idén Rihanna volt ilyen cseles. Nem mintha az énekesnőnek szüksége lenne a karácsonyra, hogy eladja a lemezeit, de azért ő még sem Lady Gaga. Rihanna eddigi albumai szinte mindig gyengén nyitottak, aztán az énekesnő egy-egy balhés videóval vagy performansszal sikert kovácsolt belőlük. Minimum aranylemezeset. Mi sosem rajongtunk Rihannáért, de most, hogy legutóbbi koncertjén már Gáspár Győző lánya (is) rákapott a tinisztár melleire, lehet mi is adunk neki egy esélyt. A november végén megjelent Talk That Talk nem unalmasabb vagy izgalmasabb Rihanna eddigi lemezeinél, de az is igaz, hogy nincs rajta egy olyan sikergyanús
dal se, mint anno az Umbrella volt.



Under the Mistletoe – Justin Bieber alááll a fagyöngynek

Ez a legnagyobb büntetés. Nagyobb, mint a karácsonyi kivilágítás, a mikulásos ajándékszatyrok vagy Debrecen főterén reggeltől estig a hangszórókból áradó ünnepi muzsika. Karácsonyi lemeze borítóján Justin Bieber merengve néz bele szemünkbe, predesztinálva, hogy 2012 se nagyon lesz jobb év az elődjénél. Persze a remény hal meg utoljára. A lemezen közreműködik a valaha szebb napokat is megélt Boys II Men, Usher és
kereken négypercnyi gyönyörre Mariah Carey is kölcsönadta az All I want for Christmas is You c. mega-giga slágerét. Sőt. Nem csak kölcsönadta, hanem ő maga is vendégszerepel a dalban. Mi kérünk elnézést a karácsonytól.



Amy Winehouse – Lioness: Hiden Treasures

Az idén júliusban elhunyt Amy Winehous-szal kapcsolatban szeretnénk leírni a „tragikus hirtelenséggel” jelzőt, de nem lehet. Úgy lenne lottó ötösünk, ahogy ezt megjósoltuk. Mint ahogyan azt is, hogy előbb vagy utóbb előkerül majd egy lemez az énekesnő eddig még kiadatlan szerzeményeivel. Az album december 2-án jelent meg és rögtön a brit albumlisták élén nyitott. A lemezen több feldolgozás is található. Az Our Day will Come c. dal a Ruby and the Romantics ’63-as slágere volt, a The Girl from Ipanema pedig szintén a hatvanas
években került először a kislemezlistákra. Az albumon helyet kapott egy Tony Benett duett is, a Body and Soul.



Trent Reznor - The Girl With The Dragon Tattoo OST

Az előbbiekhez képest kicsit kilóg a sorból ez a lemez, de úgy éreztük, muszáj megemlíteni, hiszen pontosan két ünnep között kerül a boltokba a Tetovált Lány zenéje (Amerikában a film is). Trent Reznor és Atticus Ross már másodjára dolgozik együtt, az ő nevükhöz köthető ugyanis a Közösségi Háló c., szintén Fincher adaptáció film zenéje is. Az első szerzemény, az Immigrant Song december 2-án lett megküldve az amerikai rádióknak. Azok számára, akik az albumot az Itunes-on keresztül előrendelték, a dal ingyenesen letölthető.



Ami még kimaradt:

Remek karácsonyi ajándékként szolgálhat a fentebb említetteken kívül, a rokonszenves szomszéd srác, Michael Bublé karácsonyi lemeze, a Christmas. A borítón Bublé egy karácsonyi ajándékot rejteget. Akinek nincs még elege Bono emberszeretetéből, annak melegen ajánljuk a december 2-án megjelent From The Sky Down c., a zenekar életét bemutató dokumentum DVD-t. A Simple Red énekesének, Mick Hucknallnek „csak” egy kislemezre futotta idén, a Happy This Christmas december 12-én jelent meg.

És amire még várunk: SP feat. Fluor Tomi: Jingle Bells - Mizu, mizu smashup, Zimány Linda - Dalban sírja el (Egy szakítás története), X-faktor Aréna koncert DVD, Való Világ karácsonyi rap.

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme