Selfie vagy nem szelfi? Ez itt a kérdés - #SELFIEXHIBITION by KoPé!


#Selfie - avagy #szelfi, ahogy magyarosan írjuk, 2013-ban az év szava lett az Oxford-szótárak szerkesztőinek ítélete alapján. Ezt az évet megelőzően, ha valaki magáról készített egy fotót, csak önarcképet csinált. Sőt, maga a műfaj is elég felemás megítélésű volt, kicsit sajnálatra méltónak is tarthattuk az illetőt, mert nem akadt senki, aki lefotózza őt. Röviden írunk a kapcsolódó kiállítás lényegéről, aztán egy interjút is megszemléltetünk az alkotóval még a 'nagy roham' előtt!


Az önarckép lényege kezdetben az volt, hogy szituációtól semlegesen készüljön egy kép önmagunkról. A selfie esetében már egészen eltolódott ez a fókusz, a cél inkább az, hogy különböző érdekes helyzetekben örökítsünk meg magunkat. A fotó központi témája tehát nem az, akit ábrázol a szelfi, hanem az arckép és a háttér közötti kapcsolat: „Én csinálom”, „Én élem át”, „Én vagyok itt”.

A selfie valójában így elveszi a figyelmünket pont arról, amit át kellene élnünk. Már nem a csodálatos panorámát, vagy a művészeti alkotást nézzük, mert háttal állunk neki, hogy tökéletes legyen a selfie-t különlegessé tévő háttér, kirajzolódjon a vállunk fölött látható híresség alakja.

Egy szóval a szelfi az ego digitális hímpora. Az 'Alternative Budapest' ál-fotósorozat alkotója, KoPé éppen elég selfie-t látott életében ahhoz, hogy cinikus társadalomkritikaként csapódjon le benne a sok-sok 'Én' üres képe, ahogy a nagy eseményeknek háttal állnak, kitakarva abból egy jó nagy részt. Ezért most megmutatja nekünk, hogy valójában mennyire torz valóságot mutat be egy-egy ilyen, a „lényeget kitakaró kép az arcunkról”.




Rövid interjú Kovács KoPé! Péterrel:



FOOTER.HU: Mi inspirálta az "Alternative Budapest" oldaladat, és mióta foglalkozol vele?

KoPé!: 2012-ben regisztráltam az Instagramra illetve a Foursquare alkalmazásokra, volt, hogy nagyon ráértem, és gyakorlásképp a telefonon található képekkel kezdtem szórakozni. Először egy cápa ugrott ki a Dunából, aztán egy meteorit csapódott a Bazilikába, majd a Beatles átsétált a zebrán a Keletinél. Megosztás után ezeknek a képeknek nagy sikere lett, és jött a többi kép. A cél csak annyi volt, hogy olyan képek készüljenek, mintha valóban "csak" egy fotó lett volna. Néha jobban sikerül, néha kevésbé. Már nem foglalkozom sokat azzal, hogy hihetőnek tűnjön a kép témája. Szerintem a januári Star Wars sorozathoz hasonlóan idén inkább egy-egy témában fogok készíteni több képet.


FOOTER.HU: Hogy jött a SELFIE című kiállítás ötlete?

KoPé!: Nemrég Párizsban jártam, akkor készítettem a "Mögöttem ház" című fotósorozatot, ami szintén ehhez a témához kapcsolódik. Nevezetességek előtt álltam és a "Mögöttem ház" képaláírással osztottam meg a képeket. Szerencsére volt, aki értette az iróniát.

A párizsi múzeumokban járva jutott eszembe - miközben én azokat a szobrokat néztem, amiknek olyan sokan háttal álltak -, hogy sok középkori szobor úgy tartja a kezét, mintha szelfizne. Ha a jelen korban készültek volna ezek a szobrok, alkotóik talán szelfibottal vagy mobillal a kezükben formálták volna meg őket.

A lefotózott szobrokat a tőlem már megszokott módon kicsit manipuláltam: a képeken maguk a látványosságok fordítanak hátat nekünk, vagy néznek másfelé, mint amerről mi nézzük őket.

A művészeti alkotások megsértődve fordulnak el, és készítenek egy szelfit velünk a háttérben.

De a szelfiről, és a kiállításról bővebben a csütörtöki (febr.18. 18:30h) megnyitón az ALAP kávézóban (Budapest, VI., Bajcsy Zsilinszky út 35.) Kőváry Zoltán pszichológus fog beszélni.


FOOTER.HU: A pszichológus erről a felszínességről, az értékek kiveszéséről az egyre jobban elkorcsosult, művi látásmódról fog beszélni?

KoPé!: Nem tudom. Gyere el és kiderül. 


FOOTER.HU:
Filozofálás lesz, vagy a lélektani, pszichológiai hatásairól lesz inkább szó, vagy a köznevelés, esetleg a szemek felfeszítése a cél, miszerint elég rossz irányba ment el ez a dolog?

KoPé!: Én is kíváncsi vagyok, minden megnyitón próbálok hallgatózni és figyelni, hogy hogyan reagálnak a képeimre. Vagy ha odajönnek és elmondják a nézők a véleményüket arra is kíváncsi vagyok. Ezek a képek, vagy a kiállítás témája nem annyira öncélú, kíváncsi vagyok hogyan reagálnak majd rá.


FOOTER.HU: Miért van rajtad mindig napszemüveg?

KoPé!: Az titkos.


A kiállításon látható lesz több olyan 'Alternative Budapest' kép, amit máshol még nem láthattál!





Kapcsolódó linkekek:



https://www.facebook.com/events/496927223815156/

www.budapestalternative.com

https://www.instagram.com/kope0001

https://twitter.com/BpAlternative

http://budapestalternative.tumblr.com

https://www.facebook.com/BudapestAlternative






Szuszu


powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme