Veronica Roth: A beavatott - egyetlen döntés




Olyan regény ez, amelyet még csak véletlenül sem képes besorolni a tudatlan könyvesbolti lézengő. Szép a borító és sokat sejtető, de kicsit sem karakteres. Vagány a cím, de nem kifejező. A fülszöveg érdekes, de nem átütő. Így jut el az ember addig, hogy kinyissa a könyvet és alaposan beleszimatoljon. A felütés ígéretes, de hogy mi van az első néhány oldalon túl, azt csak akkor tudhatják meg, ha velünk tartanak!


Veronica Roth írónő szemtelenül fiatal és még ennél is szemtelenebbül sikeres. Első regénye, A beavatott már a New York Times bestjei között virít, ami mondjuk ki, nem kis szó. De vajh’ mi a bánat jófülét írt ez az angyalarcú huszonhárom éves leányka, ami így elvarázsolta a nagyérdeműt? – Erre már mi is kíváncsiak voltuk.

Történetünk az időtlenség küszöbén, a körbe-nem-határolható jövőben játszódik. Ebben az alternatív világban is létezik a Michigan-tó partján fekvő Chicago, amely mesénknek tökéletes helyszínt biztosít. De ez a város nem az, amelyet ismerhetünk, ebben a világban már régóta mások a játékszabályok.
A mocsárrá lett tó partján elterülő város amolyan elszigetelt helynek tűnik, amelynek lakói csoportokban élnek.

                                                    Igen látványos a könyv-trailer...

Így van az, hogy a fiatalok 16 éves korukban egy beavatási szertartáson vesznek részt, amelynek keretei között kiválaszthatják, hogy mely közösséghez kívánnak tartozni a továbbiakban. Lehetnek Őszinték, Barátságosak, Műveltek, Önfeláldozók, vagy Bátrak, függetlenül attól, hogy melyik csoportba születtek bele.

Beatrice, a mi hősnőnk is egy efféle ceremóniával néz szembe a mese elején. Családja annak idején az Őszinték csoportját szemelte ki sajátjának, de úgy tűnik, az ifjú hölgy szíve másfelé húz. A döntés pedig igazi lavinát indít el; csupa olyan dolog derül ki a fiatal lány számára, amire álmában sem gondolt. Azt mindig is látta, hogy az Önfeláldozókat egyfajta lúzerként kezelik („jobb” körökben az általános megszólítás a Szerencsétlen), de elképzelése sem volt arról, hogy a társadalmuk olyan, mint egy aláaknázott mező.


Az ifjú írónő világa egyszerűen magával ragadó. Pedig az első néhány lapon még gyanakszik az ember lánya/fia, hogy nem minden fénylik, ami arany(ozott). A társadalmi felépítés a maga öt csoportjával amolyan kétdimenzióssá teszi expozíciót. Az első negyven oldal olyan, mintha az ember egy tündérmesét olvasna, az ember már-már hajlana is rá, hogy pár vonallal lefirkantsa a hősöket.


Aztán valami elősejlik a sima felület alól. És ahogy haladunk az olvasással, egyre több dolog válik nyilvánvalóvá. Végül az ember tökéletesen tisztába kerül azzal, hogy az egysíkúság csak egy eszköz, amellyel az alkotó él, hogy megmutassa, mennyire eldeformálódhat a világ. Roth felhívja a figyelmet, hogy milyen fontos az egyén a nagy egészben, és ezzel rámutat, hogy akár egy gyenge lány is tehet lépéseket annak érdekében, hogy a világ egy kicsit jobb hely lehessen.


Illusztráció a történethez


Arról természetesen nem szabad megfeledkeznünk, hogy ez egy fiatal felnőtteket célzó regény, tehát ennek megfelelően a társadalom kritika is inkább csak kellemes aláfestésül szolgál egy izgalmas történethez és egy félig meddig tiltott szerelmi viszony kibontakozásához. Ez ekképpen működik is, aki kezébe veszi A kiválasztottat, bizton nem fog csalódni. Több napos disztópikus kirándulás ez, amely áthelyez önnön nyomorunkból egy másik, extrább nyomorba, így pediglen kicsit könnyebbé lesz az élet. És persze mindeközben izgulhatunk Beatricéért, aki fejezetről fejezetre fedezi fel rejtett képességeit, és a benne lakozó nőt.


Talán nem fognak nagyot lepődni, hogy ha elmondjuk Önöknek, ez bizony egy sorozat, amelynek második része egyszer csak, hirtelen váratlansággal magyarul is megjelenik majd.


Addig is nézegessék Veronica Roth oldalát, ha van hozzá kedvük.



Ciceró Könyvstúdió Kft., 2012
432 oldal
Kötés: papír / puha kötés
ISBN: 97896353957617

A könyvért hálás köszönet jár a Ciceró Könyvstúdiónak!

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme