David Levithan - Egy másik nap: A második kötetről


A sorozat első kötete függővéggel zárult, így szinte törvényszerűnek tűnt, hogy a második részben folytatódik a történet. Ezért aztán nagy volt a meglepetés, mikor már fülszövegben is azt találtuk, hogy az újabb kalandok helyett a másik főszereplő, Rhiannon szemszögéből éljük át az eseményeket. David Levithan a második kötettel hatalmas kockázatot vállalt, lássuk tehát, hogy meg érte-e az erőfeszítést.



Az első kötetért rajongtunk, nem csoda hát, ha alig vártuk a második kötet megjelenését. Noha a fülszöveg elsőre csalódást okozott, hisz' annyi elvarratlan szál maradt még, hamar magába szippantott minket a második rész is.

Rhiannon az első kötetben mint az imádat tárgya jelent meg, ezáltal kissé elnagyoltra sikeredett a portréja. Különösebb hiányunk mégsem volt, mert 'A' izgalmas, összetett karakterként gond nélkül elvitte a hátán a történetet.

Levithan azonban nem elégedett meg ennyivel, valamiért szerette volna, ha tudjuk: Rhiannon is sokdimenziós karakter. Azonban kétszer elmesélni ugyanazon mesét hatalmas felelősség, tekintve, hogy könnyen unalomba csaphat a lendület, hiszen minden momentum ismerős már. David Levithan azonban nem csak bátorsággal, de megfelelő képességekkel tálalt elénk egy fordulatos, újszerű történtet.

Rhiannon a mélybe tekint...


A titka pedig oly egyszerű, mint amilyen nehéz lehet egy történetet kétszer megírni: Rhiannon nem csak hogy jó karakter, de tele van titkokkal, emberi esendőséggel és nagysággal, ráadásul figyelme központjában egy kellően súlyos dolog áll, mely szerint olyasvalakibe szeret bele lassan, aki nap nap után egy másik testben ébred.

Az író megint csak elképesztő tehetséggel adagolja az ifjonti fejecskékbe az elfogadást. Továbbá tündérmese és horrorland helyett létező emberi helyzetekkel operál, és kevéssé elvont, illetve direkt módon felfest némi társadalom kritikát. Hovatovább megfelelő színvonalon megenged magának még némi filozófiai jellegű továbbgondolást is, ami már csak hab egy bazi nagy és mesterien elkészített tortán.

A második kötetet elsősorban azoknak ajánljuk, akik olvasták és szerették az első kötetet, illetve mindazoknak, akik nem átallanak egyben lecsapni a két kötetre, és ugyanakkor tartalmas, de mégis könnyen olvasható és emészthető nyári olvasmányra vágynak.





Írta: EveCarrot





Maxim, 2016
316 oldal
puhatáblás
ISBN: 9789632616728
Fordította: Vince Judit Andrea

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme