Visszaszökni a valóságba - Fat Fingers koncertajánló




Egyszerre laza és pörgős? Funk és blues (és rock)? Szekszi és tökös? Két dobos? Sok a leadben a kérdőjeles mondat? Sebaj, hiszen jövő hét csütörtökön hazánkban lép föl a bécsi underground nemzetközi sztárja, a Fat Fingers. Kattintson, és legyen tánc!


Kik ezek?

A Fat Fingers 2014-ben alakult Bécsben, a karizmatikus amerikai gitáros- énekes-dalszerző, Tom Wess szólócuccként. Wess Bécsben tanult, és mint egy igazi diák, rengeteget lógott a város alter és blues kocsmáiban, hamar megismerkedve a bécsi nemzetközi művész undergrounddal. Látta, hogy a manapság oly’ menő, modern blues rockra, olyanra, amit például a méltán népszerű amerikai Black Keys is tol, elég nagy a kereslet, így szólóműsorát zenekarrá bővítette. Először csak egy dobost vett be, és így különböző neveken léptek fel Bécs és Ausztria különböző kis klubjaiban. A siker nem maradt el, a bulik rendre teltházasak voltak, így Wess komolyra fordította a zenekar szekerét. Egy profi stúdióban próbáltak minden héten, folyamatos demózás mellett, így végül a megfelelő basszerost, Tim Lugert is megtalálták – a hangmérnök személyében, akinek annyira bejött a blúz, hogy mindenáron be akart szállni. A teljességhez még kellett Wess egy régi haverja, a szintén amerikai Tarun Bathija, aki különféle egzotikus ütős hangszerekkel és beatboxozással színesíti a dalokat. Jelenleg a portugál származású rock dobos, Ivo Matos adja a beatet, ezzel a felállással készült 2014-ben a csapat debütlemeze, a Zoey Kind Of Blues, a háromszoros Grammy-jelölt Georg Luksch producer irányításával.




De ki az a Freddy? És miért kell futnia?

Hogy milyen féle blues?!

A Zoey Kind Of Blues („Zoey-féle blues”) személyes hangvételű, mégis nagyközönséghez szóló blues-rock album. A címadó dal Wess spirituális élményéből származik. Amikor 2009-ban elvesztette rákkal küzdő édesanyját, úgy érezte, élete céltalan. Azonban, mit tesz isten, éppen rettenetesen szétütve feküdt az Egyesült Államok béli Schwagstock hippi fesztiválon Salem város Camp Zoey nevezetű részén, amikor hirtelen megvilágosodott: a valóságtól nem kell elszökni – a valóságba vissza kell szökni! És kész is volt a koncepció.



"I went down to Salem baby, wait of the world bitin' on my heels..."


Az elidegenedett, digitális világ és a spiritualitás, a primer emberi érzések, érintkezések ellentétéről szólnak döntően a dalok is. A hangzás is tökéletesen alátámasztja ezt a koncepciót: sima, nagyon tiszta, zengő, természetes, és mégsem erőltetetten vintage. Olyasmit érdemes elképzelni, mintha egy egészen jól betépett Calexico jammelne klasszikus, sztorizós blues témákat egy hasonlóan lelazult brit indie rock csapattal.

A csapat debütlemezét megvehetjük az iTunesról, mi több, meg is csekkolhatjuk őket egy hét múlva csütörtökön (április hetedikén) a budapesti Dürer Kert kistermében!

Hazai részről a tökös rakendrolt a bluessal és a grunge-dzsal keverő Amberjack tolja fel majd az adrenalin szintet! A csapat szülinapi műsorral, új dallal és vendégekkel „támad” – a kőbányai zenesulis arcok feltehetően valami különlegessel készülnek… Az estet pedig a fiatal, de szemtelenül profi százhalombattai Somebody Call 911 nyitja - lüktető, szenvedélyes indie rockjuk pörgeti majd fel a népet.

FB event: https://www.facebook.com/events/228948374121481/
Online féláras jegyvásárlás: http://tixa.hu/fatfingers_amberjack_somebodycall911_durerkert

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme