Andy Weir - A marsi - egy botanikus űrnaplója


A regény egyik napról a másikra jelent meg a színen és rohant fel a könyves toplisták legtetejére. A retinába égő illusztráció a borítón, no meg a tömeg elragadtatása a regény iránt hamar felkeltette a mi érdeklődésünket is. Véleményünk az általánostól eltér valamelyest, bennünk összetettebb érzéseket váltott ki a történet. Ezt olvashatják, ha vizsgálódnak még alant.

Minden sci-fi rajongó álma, hogy egy olyan ember naplóját lapozhassa, aki a Marson élt hosszabb időn keresztül. A dolog egyetlen hátulütője, hogy egyedül a poros bolygón a) többnyire nem élné túl senki, b) aki mégis túlélné, az csakis egy olyan intelligenciával és technikai tudással megáldott Istenfia (vagy leánya) volna, akinek a gondolatai  - minimum - hetven százalékából egy árva, megnyekkent mukkot nem értene az átlag földi halandó.

A könyv trailer....

Valahogy így voltunk mi is egy dolgos, szürkeállomány gyilkos nap után - első körben csak úgy peregtek a szemünk előtt az űrtechnológia alig-alig értelmezhető részletei. Emígyen jöttünk rá, hogy ez az olvasmány kipihent agynak való, tehát nem az esti Szomszédok (Űrgammák, Star-trek, akármilyen) sorozat epizód helyére való. A téma és a feldolgozás igenis megérdemli, hogy teljes figyelmünkkel kövessük főhősünk, Mark Watney életének alakulását a Marson.

A stílus, a történet reális mibenléte lassan helyet kapott a hétköznapjainkban, és kellemes volt azzal a borzongással kezünkbe fogni a kötetet, hogy fogalmunk sem volt, mi fog történni Watney barátunkkal a következő fejezetekben.
Elképesztő, hogy micsoda találékonyság bújhat meg egy emberben, és pláne egy tudósban, ha a túlélésről van szó.


Animáció Andy Weir világáról...

Egyik apróság a másikat követi, ha semmi sem adott az életben maradáshoz. Levegő kell,  az atmoszféra nélkülözhetetlen, az étel szintúgy, hogy a vízről már ne is beszéljünk - hogy csak a legalapvetőbb életfeltételeket említsünk. És a semmi közepén egyszerűen alig fér meg a filozófia, a földi élet szeleburdisága, a gondolat elvont szárnyalása, mikor az a legnagyobb problémája a szerencsétlen delikvensnek, hogy mit kezdjen a vizelete bűzével.

Akiket a fordulatos történetek vonzanak, vagy az elvont sci-fi univerzumok, A marsi nem lesz üdítő olvasmány. Viszont, akik műfajon belül szeretik az eredeti gyöngyszemeket, és akiket érdekel, hogy túlélhető e a marsi élet tartalék készletek nélkül, azok boldogok lesznek az olvasmányélménytől. Azok az ínyencek pedig, aki szívesen olvasnák egy elborult botanikus asztronauta naplóját, és élvezettel tennék magukévá egy marsi mentőakció technikai részleteit, azok számára Andy Weir története maga lesz a mennyország.

A regény filmváltozatán már gőzerővel dolgoznak, vélhetően 2015 végén fogják bemutatni a hazai mozik.



                                                                                                                                    EveCarrot


Fumax
Budapest, 2014
358 oldal
ISBN: 9789639861831
Fordította: Rusznyák Csaba


                                                                                                                     


A könyvért hálás köszönet jár a FUMAX kiadónak!

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme