Mit hoz a Mikulás?


Azt tudják, hogy megváltozott a Mikulás kultusz a globalizáció hatására? És azt, hogy mi köze a piros ruhás, fehér szakállas öreg fószehez a cseheknek és a szlovákoknak? Esetleg kóstolták már az idei csokimikulás felhozatalt? És a 2009-eset? Cikkünk hiánypótló.

Kapaszkodjanak meg, a mindig jól értesült Wikipédia cikke szerint a Mikulás szó cseh származású. Amit persze árnyalhat kissé az a tény, hogy van egy szlovák politikus, most épp külügyminiszter, akit úgy hívnak, hogy Mikuláš Dzurinda. Akkor hogy van ez? Ráadásul a rossz nyelvek azt mondják, hogy a szlovákok azok a csehek, akik magyarul beszélnek. De ezt is azonnal cáfoljuk, mert Dzurinda a szlovák mellett angolul és franciául beszél. Ráadásul Csütörtökhelyen született, 1955-ben, ma pedig péntek van. Látják mennyi kérdést felvet egy ártatlannak induló cikk a Mikulástól?

Csehek és szlovákok ide vagy oda, a mai ajándékozás osztrák hatásra terjedt el nálunk. De képzeljék, a Mikuláshoz köthető néphagyomány tökre átváltozott a globalizáció hatására, hiszen a két világháború között a Mikulás állítólag a mennyben élt, a gyerekeket az égből cefetül figyelte, hogy rosszak-e vagy nem jók. Voltak segítői is, mindenféle manók, angyalok meg krampuszok. Utóbbiak mondjuk nem vágjuk, hogy voltak a mennyben. Ám ez megváltozott mára, most az a mondás, hogy a jóságos Mikulás Lappföldön él, szánját rénszarvasok húzzák, a segítők pedig kihaltak mellőle az évek során. De ezzel is vitatkoznánk, hiszen Rudolf a rénszarvas egy megszemélyesített segítőnek simán megfelel.


Beszarás milyen kis dolgozat kerekedett egy sima Miklós napi programajánlóból. Be is fejezzük mára, inkább javaslunk egy-két helyet, ahol tudják élvezni az alkoholt és a rock zenét.

De előtte ne felejtsék el átrágni magukat a jómultkorjában készített csokimikulás tesztünkön, úgysem változott semmi ezen a fronton az évek alatt.

Lesz ma visítozás és ordibálás a Club 202-ben, mert húsz éves a Sear Bliss, lesz csodaerő és mindenség az A38-on a Vágtázó Csodaszarvas buli keretében, de említhetnénk a Kék Yukban várható ugrálást és berekedést a More Than A Thousand koncertjén, vagy a garantáltan legótvarabb Mikulásozást a Rocktogonban, ahol a hihetetlenül gyermeteg Kovbojok idétlenkedik majd.

Ezen kívül persze van még egy csomó program, a lényeg, hogy ne maradjanak otthon, hanem menjenek el valahová pénzt költeni, mert az pörgeti a gazdaságot.

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme